KASTEEL GORS-OPLEEUW

 

Gors-Opleeuw is de huidige benaming van de fusie van de Belgisch-Limburgse gemeenten Gors en Opleeuw. Beide bezitten een kasteel en zullen hier in het kort worden vermeld. Het kasteel van Gors is van beide kastelen het meest belangrijke. Het U-vormige herenhuis stamt uit de 17e eeuw en is aan drie zijden omringd was door een gracht. In 1820 vond een rigoreuze verbouwing plaats in laat-classicistische Empirestijl. Het ronde baldakijn is stamt uit 1923. Het kasteel werd in 1986 beschermd als monument.

De bijliggende kasteelhoeve is niet meer oorspronkelijk maar is een kopie van de oorspronkelijke hoeve die even verderop werd neergezet. Ook de hoeve werd in 1986 beschermd.

 

 

 

Het kasteel van Opleeuw stamt uit 1874. Het oorspronkelijke kasteel dat meer dan drie maal zo groot was werd op dat ogenblik herbouwd in de neobarokke stijl, pal naast het vroegere kasteel dat werd gesloopt en dat eveneens een 17e eeuwse U-vormige kern met grachten daaromheen had. Het kasteel van Opleeuw is sinds 2004, tesamen met de kasteelhoeve, tot beschermd monument en dorpsgezicht verklaard.